Sberbank financuje výstavbu jedné z největších pil střední Evropy Labe Wood

Sberbank CZ schválila financování moderní velkokapacitní pily společnosti Labe Wood v celkovém objemu 45 milionů eur (asi 1,17 miliard Kč). Financování pokrývá asi 40 % z celkových nákladů 115 milionů eur (asi 2,96 mld. Kč) na výstavbu. Pila bude patřit mezi jednu z největších a nejmodernějších ve střední Evropě, bude umístěna na pozemcích sousedících s areálem Mondi Štětí a vytvoří asi 160 pracovních míst.

„Financování tohoto projektu přilákalo řadu předních českých bank. Tento zájem byl způsoben především zkušenostmi vlastníků projektu, relativně vysokým objemem investovaných vlastních zdrojů a v neposlední řadě výborně zajištěným dodavatelsko-odběratelský řetězcem slibujícím nadprůměrnou profitabilitu projektu. Sberbank uspěla především díky schopnosti nejlépe vnímat specifické potřeby klienta a dynamicky reagovat na změny, které se v přípravné fázi podobných projektů objevují,“ prozrazuje Petr Vodenka, Head of Structured Finance, Sberbank CZ.

Financování v objemu 45 milionů eur je strukturované jako sedmileté s možností čerpání po dobu výstavby, tzn. přibližně dva roky. Část úvěrového rizika pokrývá Sberbank Europe pomocí tzv. unfunded risk participation. V další fázi Sberbank CZ plánuje poskytnout provozní financování v objemu až 25 milionů eur.

„Svojí velikostí bude pila patřit mezi jednu z největších a nejmodernějších ve střední Evropě. Hlavním odbytištěm bude Česká republika, Německo nebo Rakousko, ale též severní Afrika a Střední východ. Vstupní surovinou bude měkké, převážné smrkové, dřevo z českých a polských lesů, které bude dopravováno po železnici nebo nákladní silniční dopravou,“ přibližuje Radim Strava, jednatel společnosti LABE WOOD s.r.o.

Společnost Labe Wood, které projekt patří a bude pilu provozovat, získala na výstavbu investiční pobídku od agentury CzechInvest. Jednalo se o nejvyšší investiční pobídku za rok 2018. Po plném náběhu výroby odhaduje Labe Wood své roční tržby na 150 až 200 mil. eur (3,863 až 5,150 mld. korun). S uvedením do provozu se počítá v roce 2020.

Investorem ve společnosti Labe Wood je konsorcium tvořené globální skupinou Mondi, česko-slovenským ECO -Investment a.s., rakouským zpracovatelem dřeva Holzindustrie Maresch a slovinským obchodníkem s řezivem Unitimber.